Een goed idee, wat doe je ermee?


Gouden eiRegelmatig komen er mensen met een goed idee langs op ons ontwerpbureau. Het lijken soms gouden ideeën, maar toch liggen ze vaak een hele tijd op de plank. Hoe kom je erachter of een goed idee een gouden ei is? Hoe pak je het idee beet en verander je het in realiteit? Eén ding is zeker: aan al die goede ideeën op de plank heeft niemand wat.

Voor je idee en de realisatie ervan geldt: doe het simpel en goed. Dat kan in de volgende stappen:

Stap 1
Kijk of je idee er nog niet is. Dit is niet aan één enkele kennis vragen of die het kent. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen op deze basis bij ons beweren dat hun idee écht nog niet bestaat. Dan doe je het wel heel simpel, maar niet goed. Maak goed gebruik van je zoekmachine en andere middelen binnen je bereik. Het is nuttig te zoeken via verschillende benamingen, allerlei omschrijvingen, vergelijkbare termen en natuurlijk ook in het Engels. Het resultaat zal waarschijnlijk zijn dat je idee op de één of andere manier al bestaat.

Stap 2
Aan de hand van deze informatie kun je uitzoeken hoe onderscheidend je ingeving is. Je kunt inspiratie op doen, uitzoeken of het zal werken, alternatieven bekijken en bepalen of er betere oplossingen zijn. Daarmee kun je voor jezelf bepalen of het nog steeds een goed idee is. Als het niet al bestaat zoals jij het bedacht hebt en het nog steeds een goed idee lijkt, kan je verder.

Stap 3
Overleg met mensen die je kunt vertrouwen en vraag hen om hun eerlijke mening. Let op: als je dit doet zal er vaak naar je mond gepraat worden. Vraag dus door en denk mee. Hierdoor ga je vanuit de derde persoon naar je idee kijken. Vertrouw uiteindelijk vooral op jezelf.

Stap 4
Haal alles wat niet noodzakelijk is uit je idee. Strip het tot de basis. Deze kern moet zo sterk mogelijk worden. Denk aan Apple: Lees verder