Verslag UDesignCafé ‘Maak de stad Social Design bottom up’

Demonstratie in het Rotslab van het 3D printen van een miniatuurmannetje

Demonstratie in het Rotslab van het 3D printen van een miniatuurmannetje

UDesign streeft ernaar om meer verbindingen te leggen tussen creatieven, kennisinstellingen, maakindustrie en designgerichte initiatieven in Utrecht. Dit realiseren we vooral via ‘live’ ontmoetingen; deze zullen dit jaar in Kapitaal aan de Plompetorengracht plaatsvinden.

In de vorige jaren waren we te vinden op diverse locaties in de stad. Zo boden Marijke de Reuver en Henk van Zeijts ons een inspirerende bijeenkomst in het Rotslab op Rotsoord te Utrecht. Een impressie:
Vroeger was het Rotslab een steenbakkerij. Soms mislukten de stenen en werden rotsen. Vandaar de naam. Nu is Rotslab een publieke fabriek. Dat betekent dat iedereen uit de wijk rond Rotsoord welkom is om te werken aan sociale innovaties. Open-source hard- en software, kennis, ervaring en ontwerpen worden daarbij gedeeld.

Rotsoord heeft wat weg van Berlijn, diezelfde rauwheid maar ook diezelfde vrijheid en soms non-conformisme. De visie is dat dit het nieuwe creatieve centrum wordt, versterkt door de komst van een treinstation in de nabije toekomst. Via co-creatie is er al een hele survivalkit ontstaan voor een duurzame en stedelijke toekomst. ‘Maakbaarheid in eigen buurt’ vanuit de visie: “In het maakproces, ontmoet je elkaar. In het maken begrijp je de wereld beter.”

Henk van Zeijts legt uit wat Rotslab betekent voor de wijk en de bewoners

Henk van Zeijts legt uit wat Rotslab betekent voor de wijk en de bewoners

Inspirerende voorbeelden van tastbaar Social Design:
Workshops ‘Minimal street Art’, ‘Green graffity’, ‘Kite Arial Photography’ (neem foto’s vanuit de lucht via ballon of drone en maak je eigen app), fotografeer alle borden met verboden, die bieden namelijk ook ruimte voor creativiteit. Een tapekunstenares zorgt dat objecten met elkaar verbonden raken d.m.v. tape. Creëer een Phi van chocolade, et cetera.

Het permanente Fablab is een openbaar toegankelijke ruimte met gestandaardiseerde apparatuur. Dit verandert o.a. de perceptie op het weggooien van producten: ze zijn namelijk ook te repareren of te verbeteren. Tenslotte konden de deelnemers aan dit Udesign café ook het eigen logo of de eigen naam als sleutelhanger uit de 3D-printer laten komen. Een van de bezoekers van het UDesign café had toevallig een vectorbestand van zijn logo bij zich op USB-stick. Dit logo werd uit een kartonnen plaat gelaserd (zie foto onder).

Een van de bezoekers van het UDesign café had toevallig een vectorbestand van zijn logo bij zich op USB-stick. Dit logo werd uit een kartonnen plaat gelaserd.

Lasering van een vectorbestand uit een kartonnen plaat

Een interessant artikel over 3D printing vind je in Intermediair.

 

 

Ook reageren op dit artikel? Log dan in of maak een account

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *